Seko EsiBrīvs! Draugiem.lv Seko EsiBrīvs! Facebook
IeskatiesKontaktiPajautāMūsu draugi

10.03.2006.

Valsts institūcijām un sabiedriskajām organizācijām jāpievērš pastiprināta uzmanība skolēnu izglītošanai par atkarībām

Valsts institūcijām un sabiedriskajām organizācijām jāpievērš pastiprināta uzmanība skolēnu izglītošanai par visu veidu atkarībām, uzskata sociālās kampaņas pret atkarībām Esi brīvs! organizatori.

Atkarība no datora un datorspēlēm patlaban ir viena no aktuālākajām skolēnu vidū. To pierāda arī šodien notikušais nelaimes gadījums Ventspils 1.ģimnāzijā, kur 10.klases skolnieks ar nazi uzbruka saviem klasesbiedriem. Tieši tāpēc svarīgs ir gan profilaktiskais darbs, gan reāla palīdzības sniegšana atkarīgajiem jauniešiem, kā tas jau tiek darīts projekta Esi brīvs! ietvaros.

„Bērnu un jauniešu uzticības tālruņa” speciāliste Ilona Gaile norāda, ka aktuālākās skolēniem ir cigarešu un datorspēļu, interneta un alkohola atkarības. „Svarīgākais, lai jaunieši izprot, kur sākas atkarība, un, ja tāda jau ir, zina, kur vērsties pēc palīdzības,” uzsver speciāliste.

Vardarbība nenotiek tikai datorspēļu iespaidā, taču tas ir veids problēmu risināšanai, kādu mēs parādām televīziju dienas ziņās, kriminālziņās un filmās, norāda Ilona Gaile. „Tas, ko nepieciešams darīt – iemācīt cilvēkus – lielus un mazus, runāt par savām jūtām, emocijām, dot iespēju atbrīvoties no agresijas sociāli pieņemamā veidā.”

Latvijas skolām, arī Ventspilī, tiek piedāvāta jau gada sākumā uzsāktā informatīvā un izglītojošā programma – semināri skolēniem un lekcijas vecākiem par atkarībām, to veidiem un pazīmēm, kuros profesionāļi sniedz padomus, kā pārtraukt atkarību.

Šoruden Esi brīvs! sniegs arī reālu palīdzību – tiks organizētas īpašas atbalsta grupas jauniešiem, kuri cieš no dažāda veida atkarībām – smēķēšanas, alkohola, azartspēļu, datoratkarības u.c. Bezmaksas atbalsta grupās ar jauniešiem strādās profesionāli psihologi, kuri palīdzēs risināt dažādus ar atkarību problēmām saistītus jautājumus.

„Bērniem ir svarīgi runāt par šīm lietām, tādēļ nelielās skolēnu grupās apspriežam atkarības izraisošos faktorus. Tikpat svarīgi kā bioloģiskie ir arī psiholoģiskie jautājumi. Mēs mēģinām palīdzēt jauniešiem un viņu vecākiem tos izprast pirms problēmas rašanās vai pirms tā ir pārāk samilzusi,” saka Ilona Gaile.

Skolās izplatītajā bukletā un interneta lapā www.esibrivs.lv ir apkopota informācija par to, kas ir atkarības, kādi ir atkarību veidi un pazīmes, sniegti psihologu izstrādāti padomi, kā pārtraukt atkarību, kā arī kontaktinformācija par iestādēm, kur var saņemt palīdzību.

Savukārt atbalsta grupas ir labākais veids, kā risināt atkarību problēmas, ja tādas jau ir, uzskata „Bērnu un jauniešu uzticības tālruņa” speciāliste Dace Caica. Atbalsta grupās jaunieši reizi nedēļā apmēram divas stundas varēs runāt par savām atkarībām un ar psihologu palīdzību rast risinājumu savām problēmām.

Sociālā kampaņa Esi brīvs! tika uzsākta šā gada sākumā. Šoruden projektu īstenos speciālisti no biedrības „Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis”. Projektu atbalsta Latvijas Spēļu biznesa asociācija.

Vārda dienas svin: Ginta, Gunda, Gunta
2024. gada 28. marts

Tas, kam ir „KĀPĒC” dzīvot, var izturēt jebkuru „KĀ”

Frīdrihs Nīče

 
Kā Tu domā, vai Tu esi atkarīgs?
Kopā balsojumu - 9988
 

Mūs atbalsta: